Donkere dagen vragen voor lichtgevende puntjes

De dagen worden korter en we merken allemaal dat het terug sneller donker wordt. Tijd om de gezelligheid boven te halen met kaarsjes en verlichting in huis.
Maar niet alleen in huis is verlichting belangrijk, ook buiten op de fiets is het belangrijk dat je goed verlicht wordt in de donkere dagen.

Hoe doe je dat nu precies? Hieronder vindt je 3 tips hoe je ervoor kan zorgen dat je goed gezien wordt!

 1. Doe je licht aan
  Klinkt zeer logisch natuurlijk.  Dankzij jouw licht (voor- en achteraan!) kan jij niet alleen goed zien, maar wordt je ook goed gezien. Je controleert het best voor je vertrekt of beide lichten correct aanliggen.
  Daarnaast is het belangrijk dat jouw lichten goed zijn afgesteld. Net zoals bij een auto, mag je licht niet te hoog of te laag gericht worden!
  Je kan ook extra reflectoren voorzien op jouw fiets om nog meer gezien te worden.
 2.  Draag een fluohesje
  Het is niet altijd het mooiste, maar het is wel zeer belangrijk. Met een fluohesje wordt je tot op 150m gezien, terwijl je met lichte kledij op amper 50m wordt gezien. Met donkere kledij is de zichtbaarheid zelfs beperkt tot 20m!
  Ondertussen zijn er al heel wat verschillende mogelijkheden om een fluo te zijn in het verkeer (een reflecterende regenjas, reflecterende banden,, overtrek voor rugzakken…)
 3. Lichten in jouw helm
  Nu worden er ook steeds meer helmen gemaakt met reeds een verlichting in. Hierdoor zorg je nog net voor wat meer licht op de weg.

Als fietser, maar ook als andere weggebruiker is het dus heel belangrijk om gezien te worden. Geniet voornamelijk van de gezellige dagen en wees voorzichtig op de weg!